Tolkien orkjai

2008.11.14. 02:04

A humanoid, szárazföldi ork faj Tolkien műve. Írásaiban az orkok emberszabású, az átlag embernél valamivel alacsonyabb, jobbára barlangokban lakó, torz alkatú, karikalábú és hosszú karú, csúf, mocskos és mindenestől gonosz lények. Éjjeli lények: legtöbb fajtájuk a napot nem képes elviselni (de még az erős holdfényt is nehezen). Más értelmes fajták húsát és a döghúst is megeszik, és általában csak pusztítani képesek, alkotni pedig csak gonosz dolgokat (mint fegyverek és egyszerűbb ostromgépek).

Bár nem félkegyelműek, de általában buta és szerencsétlen lényekként ábrázolja őket. Az orkoknak több fajtája is van. Törzsi szervezetben élnek, minden törzs a maga külön nyelvjárását beszéli. A vadászaton és gyűjtögetésen kívül általában rablásból élnek, vagy pedig náluknál nagyobb gonosz erőket, urakat és birodalmakat szolgálnak katonaként.

  • Hegyi orkok: kis termetűek, a Ködhegység barlangjaiban és Mória bányáiban élnek. A kobold (goblin) szót általában rájuk alkalmazzák. A napfénytől elpusztulnak. Éjjel-látók.
  • Mordori orkok: Szauron szolgái, kis termetűek. A fekete urukok a „snaga” (szolga) gúnynevet használják rájuk. A kiegészítő és támogató harci feladatokat (nyomkövetés, felderítés) általában ők végzik, és kiváló íjászok.
  • Mordori fekete urukok: Nagyobb termetű ork fajta. Ezek alkotják Szauron katonaságának jelentős részét.
  • Uruk-hai: A legnagyobb termetű orkok, ezeket Szarumán tenyésztette ki, a fekete urukok és más fajok (egyesek szerint emberek) keresztezéséből. Nagy termetűek. Az egyetlen ork-fajta, amely jól viseli a napfényt. Hatalmas távolságokat képesek pihenés és élelem nélkül megtenni. Az ork fajok közül a legerősebbek és legszívósabbak. Íjászként és könnyű- vagy nehézgyalogosként is beválnak, a mordori orkokkal ellentétben inkább az északi emberekéhez hasonló stílusú fegyvereket viselnek.

Eredetük ismeretlen, csak annyi biztos, hogy Melkor hozta létre őket. Hogy teremtette-e, az kérdéses, mivel ő gonosszá válásakor gyakorlatilag elveszítette teremtő hatalmát. A tündék azt tartották, hogy az első orkok az elfogott tündék megrontásával, megnyomorításával keletkeztek.

 A Gyűrűk Ura ihletésére számos fantasy-regényben, szerepjátékban és számítógépes játékban szerepelnek orkok. Ilyenek pl. a Dungeons&Dragons, a Warhammer, a Warcraft, a M.A.G.U.S., aGothic és a Káosz RPG is.

John Howe - The Uruk-Hai

Greg & Tim Hildebrandt - Captured by the Orcs

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr68768161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása