Oni

2009.01.11. 20:33

Az Oni a japán folklór egy teremtménye. Hasonló a nyugati démonokhoz, trollokhoz, emberevő óriásokhoz. Az "oni" szó tisztázatlan forrású, kapcsolják az "on"-hoz, ami az on'yomi, tehát a kanjik kínai olvasása szerint rejtőzködést jelent. Így az oni eredetileg láthatatlan szellem, vagy isten lehetett, ami természeti csapásokkal, fertőzéssel és más kellemetlen dolgokkal súlytotta az embereket.

Ez a láthatatlan oni antropomorfizálódott végső soron, hogy elnyerje a mai "modern", ogre-szerű formáját, magába olvasztva buddhista elemeket éppúgy, mint az indiai ráksasza és jakasa démonok tulajdonságait, a gaki-nak nevezett, vámpírszerű "éhes szellemeket".

Az oni leirása eltérő az egyes hagyományokban, de általában mint förtelmes, gigászi lényt jelenítik meg, éles karmokkal, bozontos hajjal, és két hosszú szarvval a fején. A legtöbb festményen ettől eltekintve emberszerűek, bár természetfeletti mivoltukat még alkalmanként kihangsúlyozzák a nem megszokott számú szemek és ujjak (több vagy kevesebb). A bőrük színe széles skálán mozoghat, megszokottnak tekinthető a kék, fekete, lila, bíbor, barna, zöld, fehér, és különösen a vörös. Természetüket tekinve hevesek, fegyverük egy vas szegecsekkel kivert bunkósbot.

Gyakori szereplői a japán művészetnek, irodalomnak és színháznak. A mai napig merítenek ihletet lényéből a legkülönbözőbb területek lásd:

  • japán anime: az InuYasha, a Dragonball,
  • számítógépes játékok: az "Oni",
  • filmek és novellák: Akira Kurosawa "Dreams", vagyis Álmok című filmje 1990-ből,
  • szerepjátékok, stb...

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr27871583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása