Griff

2009.01.12. 23:20

A griff vagy másnéven griffmadár egy mitológiai állat, amelyet oroszlán testtel és sasszárnyakkal képzeltek el az ókorban. Neve egy görög szóból ered, melynek jelentése csőr, kampós orr. Oroszlán alsóteste van farokkal, valamint sas felsőteste sasszárnnyal, -lábbal, -karmokkal és sasfejjel, rajta oroszlánszerű fülekkel (miáltal a griff-fej jól megkülönböztethető a sasfejtől).

Bár nem létező állatról van szó, ábrázolásaival a mai napig találkozhatunk. A griff visszaköszön a festményekről, szobrokról, regényekből. Nagyon rettegett állat volt, míg be nem bizonyult, hogy nem létezik. Az oroszlán az állatok királya, a sas a levegő uralkodója, így egy olyan szörny jött létre, mely mind a szárazföldi, mind a repülő állatok királyává vált, úgy gondolták, a sárkányokat is legyőzi.

Különböző hiedelemek keringtek róluk, köztük itt van pár: Állítólag...

  • a griffeket – a szarkához hasonlóan – megbabonázta az arany és mindenféle drágakő csillogása
  • a griff tolla gyógyítja a vakságot
  • ha mérgezett italt griffkaromból készült pohárba öntik, az ital elszíneződik
  • Nagy Sándor egyszer elfogott két griffmadarat, és kiéheztette őket. A két griff, miután kiszabadult, megragadta Nagy Sándort, aki hét nap, hét éjszaka repült velük.

Temesi Péter: Griff (Készült a kalandor Kiadó részére, Fonyódi Tibor: A lelkek birodalma című könyvének borítójához)

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr55873923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása