Egyiptomi istenek

2009.01.21. 16:16

Az egyiptomi istenségek és ábrázolásuk az egyiptomi mitológiában Anubisztól Uadzsetig.

UPDATE: képek

Anubisz, Bész, Traut, Atum és Path

 

Anubisz Az alvilág és a holtak oltalmazója, később a holttestek bebalzsamozóinak istene is; Az ábrázolásokon fekvő sakál vagy vadkutya, illetve sakál- vagy kutyafejű ember alakjában jelenítették meg.

Ámon Napistenként imádták; Hol emberi alakban, hol pedig kosfejű istenként ábrázolták.

Atum A héliopoliszi napisten, gyakran lenyugvó napnak nevezték; Általában emberi alakban ábrázolták, fején a vöröslő napkoronggal vagy kettős koronával.

Basztet Az öröm és a vigasság megtestesítője; macskafejű istennő.

Bész A családok oltalmazója, aki távol tartja a gonosz szellemeket; csúnya, formátlan szőrös és ijesztő külsejű apró lény.

Duamutef Védelmezte a mumifikálás során a testből eltávolított és kanópusz-edényben a sírba helyezett gyomrot; Ő a sakálfejű isten.

Geb A föld istene; Általában embernek ábrázolták Alsó-Egyiptom vagy Felső-Egyiptom koronájával a fején.

Hapi Az alvilágban Ozirisz trónját őrizte; Páviánfejjel, mumifikált embertesttel ábrázolták a temetési tárgyakon, különösképpen a kanópusz edényeken.

Hápi Hermafrodita isten/istennő volt,aki női és férfi attribútomokat egyaránt magán viselt és aki a Nílus éves áradását szimbolizálta; Általában hordóhasú férfiként, gyakran kék színben, lecsüngő női mellekkel, folyami növényekből készült fejfedővel ábrázolják.

Hathor A szépség és szerelem istennője; leginkább tehénalakban ábrázolták.

Heper (Khepera) Összefüggésbe hozták a szkarabeusszal, ami szent állat volt, mivel hasonlóságot fedeztek fel a nap mozgása és aközött, ahogy a bogár gurítja a galacsint. Emiatt Heper fokozatosan napistenségé vált. Mivel a galacsinhajtó bogár elhullott állatok tetemébe helyezi petéit, az egyiptomiak azt hitték, a holttestekből születnek, így az újjászületéssel is kapcsolatba hozták; Főleg szkarabeuszbogárként ábrázolták, de helyenként feltűnik szkarabeuszfejű férfiként is.

Honszu Holdisten; Hírneves varázsló, sólyomfeje felett holdkorong látható.

Hórusz Az Újbirodalomban Hóruszt egyesítő királynak tekintették, a fáraókat pedig a leszármazottainak; Embertesttel és sólyomfejjel ábrázolták.

Hnum A termékenység istene; vízszintesen fekvő kosként vagy kosfejű ember alakjában ábrázolták.

Ízisz Az ókorban az anyák és gyermekek védelmezője, anyaistennő, és a varázslás istennője; Íziszt és húgát gyakran ábrázolták koporsókon, kitárt szárnyú nőalakként, akik a gonosztól védik az elhunytat. Íziszt a művészetben eredetileg hosszú ruhát viselő nőként ábrázolták, fején a trónt jelentő hieroglifával, néha lótuszvirággal a kezében vagy szikomorfaként. Miután alakja egybemosódott Hathoréval, fejdíszét a Hathoré váltotta fel: tehénszarvak, köztük a napkoronggal. Néha tehén vagy tehénfej is jelképezte. Rendszerint fiával, Hórusszal együtt ábrázolták, fején koronával, keselyűvel, néha pedig héjaként, amint Ozirisz teste fölé száll. Leggyakrabban kezében ankhhal és egyszerű bottal ábrázolják, de néha az eredetileg Hathorhoz tartozó szisztrummal és a félhold alakú menat nyakékkel.

Kebehszenuf Védelmezte a mumifikálás során a testből eltávolított és kanópusz-edényben a sírba helyezett beleket; Sólyomfejjel ábrázolták.

Maat A halott lelkét ő fogadja, és az isteni bíróság színe előtt megméri a halott szívét az Igazság Mérlegén. Egyik serpenyőben egy strucctoll van, a másik serpenyőben a halott szíve. Ha a serpenyő a halott szíve felé billenne, kiderülne, hogy nem élt tisztességes ember módjára, és megenné a halottfaló (krokodilfeje, vízilóhátsója, oroszlánteste van). Ha a szív megmérettetése befejeződött, Hórusz megnézi a mérleget, és kijelenti, hogy a halott beléphet-e Ialu kertjébe. Maat istennőt a legtöbbször szárnyakkal ábrázolják, ám gyakran maga a strucctoll is őt jelképezi.

Montu Harci istenség; emberalakban, sólyomfejjel ábrázolták, amelyen világoskék színű, kettős tollból, valamint napkorongból álló fejéket viselt, kezében gyakran lándzsát tartott.

Nepthüsz A piramisszövegekben szerepel, mint „Hórusz trónja”, „Ozirisz megőrzője”; Általában Ízisszel együtt ábrázolják, amint vigyáznak a halott Oziriszre. Fején a nevét ábrázoló hieroglifát viseli, mint koronát.

Néith Szaisz város istennője, papjai szerint a világmindenség megteremtője; Nő alakjában ábrázolták, keresztbe tartott nyíllal.

Nofertum A kencék és illatszerek és az ifjúság istene, akit fején lótuszvirággal vagy lótuszvirág alakjában ábrázoltak, esetleg oroszlán-fejjel.

Nut Az ég istennője, Geb felesége, a világmindenség megteremtője. Rá nem akarta, hogy Gebbel házasodjék és elátkozta, hogy ne lehessen gyermekük az év 365 napján. Thothoz fordultak segítségért, és a holdistentől elnyert kockajátékon öt napot. Így megszületett Ozirisz, Ízisz, Széth, Nepthüsz; Nutot főként úgy ábrázolták, hogy keze és lába érintette a földet, teste meghajlott, áthajolt az égen, testét csillagok borították.

Ozirisz Az élet, a halál, az alvilág ura; Uralkodói jelképekkel ábrázolják, például korbáccsal, pásztorbottal és a Felső-Egyiptom fehér koronájára emlékeztető, két tollal ékes koronával. Kéztartása mellkasán keresztbe fektetett karok. Leginkább zöldre festett bőrrel ábrázolják, ez termékenységi aspektusát hivatott jelezni. Élő jelképe az ápiszbika volt.

Ptah Memphisz város istene; Múmiára emlékeztető, szalagokkal körbeburkolt testtel ábrázolták, kezében jogarral.

Napisten; déli napnál sólyom, a lenyugvó napnál pedig kos fejjel ábrázolták.

Su A levegő istene; Általában féltérden álló embernek ábrázolták, amint felemelt karjával az eget tartja.

Szahmet A “hatalmas”, a háború, a járványok felelőse, a halál követeinek irányítója, ugyanakkor gyógyító istennő is; oroszlánfejű nőnek ábrázolták.

Szelket A házastársak násza felett őrködik; skorpió alakú istennő.

Széth Isten és ördög; A legrégebbi nap-mítoszokban -kezében lándzsával- Ré bárkájának elején állt, és küzdött Aphóphisszal. Ozirisz meggyilkolása után a kedves istenség tündöklő alakja egyre sötétebbé változott.

Szobek Krokodilisten, a kiáradt Nílus istene; Ember, krokodil vagy krokodilfejű ember alakjában ábrázolták.

Szopdet Az év megtestesítője, a tiszta víz istennője, a halottak oltalmazója, aki megmossa a halottakat; Tehénnek vagy tehénszarvú nőnek ábrázolták.

Taurt Az asszonyok, terhes anyák és gyermekek gyámolítója; Két lábon álló víziló alakban ábrázolták, amint védőerővel rendelkező mágikus hurokra támaszkodik.

Tefnut a nedvesség istennője; Földi megtestesítője oroszlán.

Thot A bölcsesség, az írás és a tudományok íbiszfejű istene; Általában kezében papirusszal és írónáddal ábrázolják. Alkalmanként páviánként is megjelenik.

Uadzset Kobraistennő, kezdetben a róla elnevezett város, Per-Uadzset helyi istene volt, majd Alsó-Egyiptom jelképévé és védelmezőjévé vált; Leggyakrabban kobraként ábrázolták.

El Grimlock - ANUBIS

El Grimlock - ANUBIS 2

El Grimlock - RA

El Grimlock - SET

El Grimlock - TEFNUT

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr69892077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása