Tláloc

2009.01.26. 18:56

Tláloc az azték mitológiában az eső, a mennydörgés és a jó termés istene, minden ehető növény ura. Antropomorf lénynek ábrázolták, de bagolyszemekkel vagy szeme körül stilizált kígyót formázó karikákkal és jaguárfogakkal. Fején sok ágú koronát visel, teste fekete, kezében kígyószerű tarajos botot tart, esetleg kukorica csövet vagy egy kancsó vizet.

Azték felfogás szerint jóságos isten, de árvizzel, aszállyal, jégesővel, faggyal és villámcsapással kárt is tud okozni. Hegytetők vagy a Mexikói-öböl felett lévő felhőkben lakozik a palotájában. E palotájának belső udvarában, annak négy sarkában egy-egy óriási amfora áll, ezekben van a termékenyítő eső, az aszály, a növénybetegségek és a pusztító záporok. Ezek miatt néha amforának vagy korsónak is ábrázolták.

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr5904367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása