A Trollokról általában

2009.02.08. 22:20

A troll misztikus, félelmetes lény. A skandináv mitológiában antropomorf szereplő, ám az irodalomban nagyon sok helyen jelennek meg különböző formákban és szerepekben. Ilyen lehet a gonosz, undorító orkszerű kép vagy a primitív, de emberszerű elképzelés, amely szerint ezek a vad lények földalatti barlangokban és hasonló helyeken élnek. Az orkney és shetlandi mesékben a trollok trow néven szerepelnek, az északi kultúrkörből, a vikingektől átvett jelenségként.

Az északi irodalom és más művészeti ágak a romantika óta különböző módokon jeleníti meg a trollokat, gyakran „bennszülött” fajként, nagy fülekkel és orral. Innen kerültek be a trollok világszerte a fantasyirodalomba és a szerepjátékokba. A trollfigurák igen gyakoriak a skandináv szuvenírek között, valamint az erdők világát ábrázoló képeslapokon.

Trollok a XX. században

  • Szerepelnek a Harry Potter-könyvekben, A Gyűrűk Ura-trilógiában. Mindkettőben óriás termetű, lomha, ostoba, agresszív lénynek ábrázolják őket.
  • Szerepelnek a Korongvilág könyvsorozatban is, amelyben kőevő óriásoknak ábrázolják őket. A trollok egy része beilleszkedett az emberi társadalomba, és testőrként dolgozik. Külön faj a tengeri troll, amely nem a Korongvilágról származik, csupán leesett a saját világának szélén, és a Korongon ért földet. A tengeri trollok teste 100%-ban vízből áll.
  • A trollok a Warcraft számítógépes játék-sorozatban is szerepelnek, amelyben az elfekre emlékeztető, de azoknál csúfabb és ostobább teremtményeknek ábrázolják őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr56931172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása