D&D Sziklagnómok

2009.02.08. 22:25

A gnómok legelterjedtebb alfaja a Dungeons & Dragons játékban a sziklagnómok népsége. Hatalmas orrukról, vidám nevetésükről, iparosodott világukról ismerik őket leginkább a "nagyok népei". Mikor valaki gnómokat említ, nagy eséllyel sziklagnómokra gondol, mivel ők a legelterjedtebb alfaj. Noha számuk nem túl magas, megtalálhatók mindenfelé a földtekén, tekintet nélkül bármely klímára.

Nagyjából 3-3,5 láb (1-1,2 m) magasak, ám törp kuzinjaiktól eltérően eléggé vékony testfelépítésűek - noha egyáltalán nem gyengébbek például az embereknél. Bőrük barnasága nagyon sok árnyalatot felvehet, kezdve a drapptól a szinte feketésbarnáig. Szemük általában kék, néha zöld, alkalomadtán sárga vagy barna. A felnőtt férfiak haja és szakálla szinte kivétel nélkül fehér vagy halványszürke, a nőknek nincs se bajsza, se szakálla. A fiatal gnómok hajszíne szinte bármilyen árnyalatot felvehet. Legfeltűnőbb jellegzetességük azonban hatalmas orruk. Minden gnómnak óriási orra van, de a sziklagnómok dicsekedhetnek a legdominánsabb orrokkal. Büszkék is rá nagyon, a férfiak közt nagy elismerést érdemelnek a legnagyobb orrúak.

Általában 600 évig élnek, egy-két ősöreg matriarcháról vagy patriarcháról ismert, hogy 750 évig is elélt. Körülbelül 100 éves korban érnek el felnőttségük határára - e határt hatalmas ünnepléssel teszik felejthetetlenné.

Nevüket lakhelyeikről kapták: noha bármely élőhelyen elvannak, legjobban sziklába vájt üregegekben szeretnek lakni. A felszínt tetszőleges növénytakaró boríthatja (vagy hiánya jellemezheti), ha a talaj alatt szikla van, a sziklagnómok értékelni fogják. Általában falvakban laknak, melyekhez ideális helynek az erdővel borított mészkőhegységek felszínközeli belsejét tekintik. E terepeket telefúrkálják alagutakkal, átjárókkal és lépcsőkkel. A törpöknél lassabban, ám gondosabban ásnak, s amit találnak, azt nagy gonddal kezelik - legyen az érc vagy drágakő.

Ha már szóbakerültek a drágakövek és a bányászat: kivétel nélkül minden gnóm rajong a drágakövekért, s minden alfajnak van egy favorizált drágakőfélesége - a sziklagnómoké a gyémánt. Rajonganak minden illúziómágiáért is. Az összes gnóm közül ők értenek a legjobban a drágakövek megmunkálásához, hihetetlen ügyességgel kezelik ezen értékes földmély-szüleményeket. A kovácsmesterségben is hasonló ügyességet mutatnak, azonban csapnivaló gazdálkodók és szakácsok. Bármely mesterségről legyen is szó, a sziklagnómok mindet kivétel nélkül humorral fűszerezve, komolytalanul veszik - mondhatni elszórakozzák. Jobbára csapatban dolgoznak.

A sziklagnómok tulajdonságai:

  • +1 intelligencia, -1 bölcsesség
  • 60 láb infralátás
  • a törpökhöz hasonlóan képesek érzékelni a felszín alatt egy járat változásait: folyosók dőlésszögét (1-5 D6-on), omlásveszélyes falakat, folyosókat (1-7 D10-en), körülbelüli mélységet (1-4 D6-on), és a haladási irányt (1-3 D6-on)
  • állóképességük minden 3.5 pontja után +1 mentődobás-bónuszt kapnak varázslatok ellen
  • Rájuk támadó óriási lények -4 THAC0-t kapnak, míg ha a sziklagnómok támadják faji ellenségeik, a koboldokat és goblinokat, akkor +1 THAC0-t kapnak.
  • Képesek minimális kommunikációra a föld alatt élő állatokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr68931120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása