Sokan úgy tekintenek a svirfneblinekre, mint az elfek közt a sötét elfekre, vagy a törpök közt a duergarokra - tehát a faj sötét oldalának számítják a mélységi gnómokat. A valóságban azonban erről szó sincs, egyszerűen ezen alfaj tagjait drágakövek iránti vágyuk a mélybe kényszeríti, egy olyan élettérbe, mely igencsak kegyetlen és barátságtalan. Ezek után nem csodálható, hogy e lények magukra maradva keményebbek lesznek felszíni társaiknál. Kedvenc drágakövük a rubint, uralkodóik gyakran egész trónusokat és koronákat birtokolnak e gyönyörű, értékes nemeskőből.

Nekik is nagy orruk van, s a sziklagnómokhoz hasonlóan 3-3,5 láb (1-1,2 m) magasak, ám jóval vékonyabbak. Bőrük minden esetben a szürke valamely árnyalatát mutatja, a férfiak legtöbbje teljesen szőrtelen, a nőknek gyér haja van.

Jóval nagyobb (akár több ezer fős), ám a sziklagnómokénál sokkal elszigeteltebb városokban laknak, melyek távol esnek egymástól. E városok bonyolult üregrendszerekből állnak, melyek közepén egy hatalmas teremben magas kőépítmények állnak. Amennyiben cseppkőoszlopokra akadnak, e helyeket a gazdag mélységi gnómok sajátítják ki maguknak, ott vájva ki otthonuk. A szegények lakásai zsúfoltak, egy kupacon lakik több generáció.
Társadalmuk szigorúan patriarchális. Nekik is vannak ünnepeik, ám a megszokott felnőttéválási ceremóniát nem tartják - általában nem is figyelik, mikor érnek ritkán 250 évet elérő életük e határára. Arról már nem is beszélve, hogy legtöbbjük még végelgyengülése előtt erőszakos halált hal. Ez nem is csoda, hisz legtöbbjük bányászattal foglalkozik, olyan veszélyes helyeken, ahol bármely pillanatban sötét elfekkel, vagy más, földmélyi rémmel akadhatnak össze. A bányászat amúgy is társasági életük egyik legfontosabbja, ideje alatt énekelnek, meséket mesélnek, azonban e történetek legtöbbje nem dicsőséges eseményeket elevenít fel - furcsamód a svirfneblinek vonzódnak a végzetszerű eseményekhez.

Táplálékul főleg gombákat fogyasztanak, míg italuk egy furcsa keverék, a Gogondy. E rubinvörös folyadék összetevői ismeretlenek, ám azt mondják, aki iszik belőle, szokatlan víziói támadnak tőle, vagy évtizedes álomba merül, esetleg arcán groteszk kifejezéssel azonnal szörnyet hal. Erős vaspalackokban tárolják ezen italt, s állítólag a világ legjobb bora.

A svirfneblinek tulajdonságai:

  • +1 bölcsesség , +1 ügyesség, -1 intelligencia, -2 karizma
  • 120 láb infralátás
  • 20% mágiaellenállása van minden mélységi gnómnak, melyhez 3. szint fölött szintenként +5% járul
  • Minden mentődobásukra +3-at kapnak, kivéve a méreg ellenit, arra +2-t
  • Minden mélységi gnóm érzékelhetetlenséget sugároz, valamint naponta egyszer képesek vakságot (blindness), blur-t és önátváltoztatást (change self) varázsolni
  • Képesek oly mértékben mozdulatlanná dermedni, hogy minden szemlélődő tekintete 60% eséllyel átsiklik felettük, használjon akár infralátást
  • Ellenségeiket 90%-ban meglepik, őket azonban csak 10%-ban lehet meglepni.
  • Egy tipikus svirfneblin harcos AC-ja 2. Mivel azonban megtanultak úgy ugrabugrálni a harcban, hogy védjék magukat, ezen érték 3. szint felett minden szinttel egyel csökken, legfeljebb -6-ig.
  • Kábítónyilacskákat is használnak, ezekre+2 THAC0-t kapnak, 40 lábig tudják elhajítani őket. Minden ilyen dobónyíl gázzal teli zsákot hord, mely gázt ha belélegzi valaki, egy körre elkábul, az azt követő 4 körben pedig még bódult lesz (méreg elleni mentő semlegesít). Tapasztaltabb harcosaik savval telt nyilakat is hordanak, ezek sebzéséhez még +d4 savsebzés is jár; altatógázzal teli kristályaik pedig a földre szórják, így aki rálép, el fog aludni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr9931121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása