A Baziliszkuszról általában

2009.02.15. 18:03

A baziliszkusz olyan mesebeli lény, amely a kakas, a sárkány és a gyík keveréke. Kinézetre a kígyóhoz hasonlít, fehér diadémjellegű folttal a fején, amelyet gyakran koronának ábrázolnak. Nevének jelentése „kis király” görögül.

A mesékben és egyéb kultúrtörténeti forrásokban mint ártó teremtmény bukkan fel. Tekintete halálos, a lehelete mérgező. Elpusztítani a saját tükörképe által lehet. Néhány mese szerint a kakaskukorékolás is képes elpusztítani egy baziliszkuszt. Ez a gyengeség más lényekre is igaz, például tündérekre, kísértetekre, vagy vámpírokra, melyek éjszakánként jelennek meg, aztán a nappal első fényével tűnnek el. Első leírásával Pliniusnál találkozhatunk a Naturalis historia című természetrajzi enciklopédiájának VIII. könyvében, amely szerint Lybiából származik. A korabeli bestiáriumok szerint egy varangyosbéka által kiköltött idős kakas tojásából kel életre.

SZIMBOLIKÁJA

A Bibliában az ördög egyik megtestesítője, a bűn szimbóluma. Azonosítják a halállal is, főleg az olyan veszélyekkel és betegségekkel, amelyet nem lehet rögtön észrevenni. Például a szifiliszt a baziliszkusz mérgének nevezték a középkorban. Kapcsolatba hozták a szemmelveréssel, amelyben közrejátszhatott a kígyókra jellemző bénító tekintet is; az alkímiában a tűzzel, amely az anyagok átalakulása előtt lép fel; a lutheránus irodalomban a pápasággal. A pszichológiában Carl Gustav Jung nyomán a baziliszkusz pusztító tekintete a tudattalan erejét szimbolizálja.

A VALÓSÁG

Érdekességképp említem meg, hogy a valóságban élő hüllő teljes neve sisakos baziliszkusz, ami a trópusokon él. Ez az állat sokkal kisebb, mint a mitológiai lény és, nincs sem méregfoga, sem halálos pillantása. A valódi baziliszkusz másik nevét (jézusgyík) arról a képességéről kapta, hogy képes futni a vizen, mivel lába rendkívül nagy felületű, így ki tudja használni a felületi feszültséget.

IRODALOM ÉS FANTASY

  • Biblia – Izajás 14:29 „Ne örülj annyira, Filisztea földje, hogy összetört a pálca, amely vert. Mert a kígyó magvából vipera támad, annak meg szárnyas sárkány lesz az ivadéka.”
  • Balassi Bálint: Vitézek karjokkal… kezdetű verse: „Csak az szép leányok s az basiliscusok, hogy a szemekkel ölnek.”
  • Geoffrey Chaucer: Canterbury mesék

Megjelenik napjaink fantasy irodalmában is:

  • a Dungeons & Dragons című szerepjátékban,
  • a Harry Potter és a Titkok Kamrája című regényben és annak filmváltozatában.
  • a Neverwinter Nights,
  • a World of Warcraft,
  • a Heroes of Might and Magic III című számítógépes játékokban,
  • a God of War - Chains of Olympus című PSP játékban is.

Boris Vallejo - Basilisk

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr91944851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása