A Tündék Középföldén

2009.02.19. 16:45

A tündék (Elsőszülöttek, Quendek) kitalált faj J. R. R. Tolkien regényeinek világában. Eredetük az Ainulindalë idejéről származik, mikor Ilúvatar, az Egyetlen megteremtette az Ainukat, akik eldalolták az Ainuk Muzsikáját.

Az Elsőszülöttek, Ilúvatar Idősebb Gyermekei, akiket Eru az Ainulindalë harmadik szólamában teremtett. Középfölde legősibb és legnemesebb népe. Önmagukat quendeknek nevezték, "szóval szólóknak", mivel ők voltak az első beszédre képes faj Középföldén.

Önnön eredetmítoszuk szerint Cuiviénen öblében ébredtek fel Yavanna Álmának csillagfényében. Itt pillantotta meg őket Oromë, akitől a tündék eleinte féltek, főleg, mert Melkor félelmet ültetett a szívükbe. Melkor egyes tündéket elragadott, megnyomorította őket, így születtek az orkok. Időközben a Valák legyőzték Melkort és saját otthonukba, Valinorba hívták a tündéket. Ekkor történt a tündék népének első nagy szakadása.

A tündék lélegzetelállítóan szép alkotásokat hoztak és hoznak létre; legendás a képzőművészetük – ők alkották a Hatalom Gyűrűit, akárcsak a csodás fegyvereket, a zenét, a nyelveket, a regéket. Halhatatlanok és kortalanok.

CSOPORTJAIK

Quendek – A Quenya szó jelentése „tündék”. Magába foglalja, az összes létező tündét.

  • Calaquendek – jelentése „fény-tündék”. Azok az eldák tartoznak ebbe a csoportba, akik nemcsak, hogy elindultak a Nagy Útra, hanem célba is értek.
    • Vanyák – jelentése „szépek”. A menetben a legelöl haladó nép. Ingwë vezetésével vágtak neki a Nagy Utazásnak, így ők értek először Belegaer partjára. Valimar városában élnek.
    • Noldák – jelentése „tanulékonyak”. Az eldák Három Házának egyike. A Nagy Utazás során Finwë vezetésével haladtak. Ügyes mesterek voltak. Tirion városában élnek.
    • Telerek – jelentése „utolsók”. Az eldák Három Háza közül a harmadik, a legnépesebb. A Nagy Utazás során lemaradtak, és vonakodtak elhagyni Középföldét. Elwë, később Olwë vezette őket. Alqualondë városában élnek.
  • Moriquendek – Sötét-tündék, mert ők nem látták a valinori fák fényeit.
    • Umanyák – A telerek Középföldén maradt ága
      • Sindák – jelentése „szürkék”. A noldák nevezték így azokat a telereket, akik Beleriandban éltek és nem fejezték be a Nagy Utazást.
      • Nandák – jelentése „akik visszafordultak”. A telerek egy csoportja, akik Lenwë vezetésével visszafordultak a Ködhegységtől.
      • Laiquendek – jelentése „zöld tündék”. Telerek, az utolsó nandák, akik Ossirandban maradtak.
    • Avárok – jelentése „vonakodók”. Azok a Quendek, akik nem vágtak neki a Nagy Utazásnak.

Képek a tovább gomb után.

 John Howe - Elves and Dragons

John Howe - Elf Fantastic

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr36953083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása