Hegyes-e a tündék füle?

2009.02.19. 14:12

Bizonyos körökben vitatott kérdésnek számít, hogy hogy is néz ki pontosan a tündék füle J. R. R. Tolkien világában. Ezért most egy egész bejegyzést szentelek neki. Lássuk csak...

A Gyűrűk Ura Peter Jackson-féle filmadaptációjában a tündék fülének teteje nem kerek, hanem az emberi fülnél néhány centiméterrel hosszabb, és hegyes. Valójában Tolkien egyik regénye, sem A Szilmarilok, sem A hobbit, sem A Gyűrűk Ura nem tartalmaz direkt utalást vagy előírást erre vonatkozólag. Tolkien egyetlen tündéket is ábrázoló képén (lásd alant) pedig olyan kicsik az alakok, hogy az efféle részletek nem kivehetőek. A tündék fülhegyességének kérdése így ádáz vitákra késztette a rajongókat. Az bizonyítható, hogy Tolkien közelebb állt, legalábbis élete egy időszakában, a hegyesfülűség koncepciójához. A Christopher Tolkien által szerkesztett The History of Middle-Earth c. munka ötödik kötetében (The Lost Road, 1930) van egy rövid szótárvázlat, ahol a LAS szóval kapcsolatban – ami levelet és hallgat(óz)ást is jelent – Tolkien megjegyzi: „Van lehetséges kapcsolat a két jelentés közt, mivel a tündék fülei hegyesebbek és levélformájúbbak voltak, mint az embereké”.

J. R. R. Tolkien - Mirkwood and Beleg finds Gwindor in Taur-nu-Fuin (entitled Fangorn Forest)

Egy kis magyarázat a képhez: Az egyik elf "Beleg Strongbow of Doriath", a fa gyökereit mássza a nagy Anglachel karddal a kezében (ez lett később újrakovácsolva "Tu'rin"nak, ettől vált ismerté "Black Sword of Nargothrond"-ként). A másik "Gwindor of Nargothrond", kimerülten fekszik az Angband bányákból való szökése után, lámpásával a kezében.

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr36952813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása