Az Eldák

2009.02.28. 14:06

A Warhammer 40 000 képzeletbeli univerzumában az Elda egy elf (tünde) szerű humanoid faj. Az egyik legősibb és legfejlettebb faj az univerzum történelmében, bár fiatalabbak mint a necronok, c'tan-ok és az öregek. Hadseregük általában sebesség és technológiai előnyökkel bír.

Abban az értelemben, hogy a Warhammer 40 000-es és a korábbi Warhammer Fantasy között párhuzamok vonhatóak fajok tekintetében, az elda az elf fajjal párhuzamos. A Warhammer 40 000-ben az eldák három elkülönülő csoportra oszthatóak a saját elkülönülő hadseregükkel: a mestervilági eldák, melyek hasonulnak a nemes elfekhez, a sötét eldák melyek hasonlítanak a sötét elfekhez továbbá a harlequinek, melyek megfelelője nem szerepel a Warhammer Fantasyben. Az Exodite-ok, melyek javarészt a Warhammer 40 000 háttértörténetben szerepelnek, hasonlítanak a Wood Elves-re. A megfeleltethetőségek mégis csak nagyon általános elméleti értelemben vehetőek, mivel a fajok főbb háttértörténeti részleteik nagyban eltérnek Fantasy megfelelőjükhöz.

Az Eldák külseje, története és képek a tovább gomb után...

KÜLSEJÜK

Látszólag, az Elda megjelenése nagyon hasonló az emberéhez, bár általában magasabbak, végtagjaik karcsúak és fittek, éles arcvonásokkal és hegyes füllel bírnak. Az Elda reflexek és mozgás általában sokkal gyorsabb mint az emberé, érzékeik és szemük is élesebb. Emberi normákhoz mérten sokáig élnek, legtöbbjük több száz, akár ezer évet is megélhet, kivéve ha más módon életét nem veszti. Fajtájuk magas szintű pszichikus erővel rendelkezik, mely technológiájuk alapját szolgálja. Az Elda mely aktívan ápolja pszichikus potenciálját egy kiteljesedettebb életvonalat ér el, mely aránylik vitézségével, bátorságával.

TÖRTÉNETÜK

A ma létező Elda lényegében egy menekült nemzet, szétszóródott maradványai egykori erejüknek és hatalmuknak. Még ilyen megszorításokkal is az univerzum egyik hatalmas erejét képviselik. Egykoron az Elda volt a leghatalmasabb domináns faj az egész galaxisban, jelentős részét uralva a galaxisnak, boldogulásukban biztosan. Bár több fejlett technológiával és katonai erővel bíró fajok is léteztek az univerzumban, egyik sem volt abban a pozícióban hogy komolyan árnyékot vethetett volna az Elda faj dicsőségére. A katasztrófa, ami jött, belülről fakadt.

Önimádat és a munkavégzésre való megszorítottság hiánya felemésztette őket, egyéni szeszélyek és vágyak követésének kezdtek élni. A kultuszok exotikus tudásokat imádtak, gyorsan elterjedtek a testi gyönyörökre épülő egyre gyalázatosabb szórakozások. Nem kellett sok idő, míg sok Elda sötétebb utakra tért, elmélyedvén sötét titkok tanulmányozásában, az azonnali gyönyör és zabolátlan erőszak hajhászásában. Sok Eldát nyugtalansággal töltötte el testvéreik cselekedetei, a legbölcsebbek a pszichikusan megáldott látnokok közül figyelmeztettek, hogy a hedonista ösvény, melyre sokan fajtájukból rátévedtek, csak a gonoszhoz és szenvedéshez vezethet. Néhány tisztának megmaradt Elda, aki továbbra is ápolta tradícióikat, elhagyta az Elda birodalom belső világait, hogy a peremvidékekre költözzön, míg néhányan maradtak és megpróbálták megváltoztatni fajuk veszélyes életútját.

Míg egy ilyen fordulat pusztítóilag hatott volna bármilyen közösségre, az Eldara nézve még nagyobb kárt okozott. A hipertér interdimenzionális párhuzamos birodalmában a pszichikus kisugárzásai eme korrupt cselekedeteknek kezdtek összegyűlni, erőt nyerve az elhunyt Elda örömkultisták lelkéből. Ahogy az Elda bűnei nőttek, úgy nőtt a korrupció eme koncentráltsága is, mígnem saját életre nem ébredt. Ez a pszichikai romlottság a negyedik káoszisten, Slaanesh személyében nyert öntudatot, a Lelkek Elnyelőjében, az Elda végzetében. A pszichikus kitörés végett, mely születését követte a Hipertérben ezer fényéven belül minden Elda lélek széthasadt. Slaanesh tudatra ébredése olyan erővel bírt, hogy interdimenzionális kaput tépett a Hipertér és a materiális világ közé, beszippantván az Elda világokat a pokol tornácára, egy részleges létbe. Ez a terület a Terror Szemeként lett ismeretes, mely otthont ad a Káosz hatalmainak.

Ettől az időtől kezdve, melyet csak A Bukás-ként emlegetnek, az Elda egy megtört szétszóródott nép lett, mindenfajta kohézió és cél nélkül. Sok külvilági Elda birodalom még primitívebb szintekre degenerálódott, míg az elveszett Elda világok túlélői a csillagok között sodródnak kolosszális nomád flottákkal, melyek mind egymástól függetlenek. Minden Eldat nagyon megváltoztatott A Bukás és Slaanesh születése, ki a hipertérben maradt, mindig éberen várakozván új Elda lelkek bekebelezésére.

Rub a Duckie - Eldar Warlock n Guardians

Rub a Duckie - Eldar Guardians

FirstKeeper - The Eldar

Sunamori - Eldar Howling Banshee

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr19970181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása