A Nemeai oroszlán

2009.04.09. 09:39

A Nemeai oroszlán egy Nemeában élő gonosz szörnyeteg a görög mitológiában. Az oroszlánt Tüphón és Ekhidna gyermekének tartják, de más elbeszélések szerint a holdról hullott alá, Zeusz és Szeléné ivadékaként. Harmadik lehetséges eredeteként a Khiméra szülöttének mondják.

Az oroszlán rettegésben tartotta Nemea környékét, s olyan bőrrel rendelkezett, mely vastagsága miatt áthatolhatatlan minden fegyvernek. Héraklész tizenkét feladatának első próbája volt a Nemeai oroszlán legyőzése, s miután ezt végrehajtotta, a lenyúzott bőrét el kellett vinnie Tirünsz királyának, Eurüsztheosznak. Mikor Héraklész először mérkőzött meg vele, összes harci eszköze – íja és nyilai, saját maga által vágott olivafa-buzogánya és bronzkardja csődöt mondott. Végül elhajította mindet és puszta kézzel küldte földre az oroszlánt, karját lenyomta a torkán megfullasztva a fenevadat.

Héraklész órákat töltött az oroszlán megnyúzásával, sikertelenül; fokozatosan töltötte el a düh, mivel úgy tűnt, nem tudja véghezvinni első feladatát. Athéné, egy vén szipirtyó formájában, volt az, aki rávezzette a nagyerejű hőst arra, hogy a legmegfelelőbb eszköz az állat bőrének lenyúzására maga az állat karmai. Ezzel az apró isteni beavatkozással Zeusz fia teljesítette próbáját. Ezt követően pajzsként hordta magán a sérthetetlen bőrt.

A bejegyzés trackback címe:

http://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr361038137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.