Írtam már a skandináv istenekről, de ebben az északi mondakörben nagy figyelmet kaptak az istenek mágikus képességű állatai is. Úgyhogy ebben a bejegyzésben benne van: Hugin, Munin, Sleipnir, Gere, Freke, Fenrir, Hel és Midgard. Képeket majd csak később tudok mellékelni.

Hugin és Munin (más írásmód szerint Huginn és Muninn) két fekete holló, Odin, az északi isten segítői. Minden nap hajnalban útra kelnek, hogy körberepülve a földet híreket gyűjtsenek Odinnak. Estére visszaérvén rátelepszenek Odin vállára, és a fülébe suttogják amit megtudtak. Hugin a „gondolat”, Munin pedig az „emlékezet”. E hollóknak köszönhetően nevezték később Odint holló-istennek is.

Sleipnir, Odin nyolc lábú, szürke csataménje, Loki és Svaðilfari gyermeke. A legendák szerint ez a legnagyszerűbb ló a világon, mely az égen is képes szaladni.

Odint két farkas kíséri, Gere és Freke (Geri és Freki, mindkettő jelentése: a mohók, a falánkok). Az Edda 38. fejezetében olvashatjuk, hogy Odin asztaláról minden ételt nekik adott, míg ő maga csak a bort itta meg, mivel neki nincs szüksége az ételre. Ezeket a harcos farkasokat nem állatoknak, hanem mítikus léyeknek tartották és tőlük eredeztetik a későbbi germán és latin történetek farkas-harcosait.

Fenrir, a farkas, Loki gyermeke egy Angrboda nevű óriásnőtől, Azgardban nőtt fel. Olyan vad volt, hogy csak a vitézségéről híres Tyr háborúisten mert ételt vinni neki. Pedig a nornák megjósolták, hogy ő okozza a világvéget és a világ pusztulásakor Odinnal is végez. Ahogyan nőtt, mind nehezebb volt számára olyan láncot készíteni, amit el ne szakított volna. Az istenek a törpökhöz folyamodtak segítségért, akik macskalépte zajából, asszonyszakállból, szikla-gyökérből, a halleheletből, és madárköpetből láthatatlan és elszakíthatatlan láncot kovácsoltak. Fenrir beleegyezett a pórázcserébe de csak egy feltétellel, ha valaki a kezét fogai közé teszi. A művelet siekres volt, bár Tyr örökre elvesztette egyik karját.

Loki másik gyermeke Hel, az alvilág úrnője, akinek két arca van… Az egyik olyan, mint egy hulláé, a másik pedig olyan, mint egy élőé. Messze északon telepedett le, ahol megalkotta saját birodalmát, Helhemet, a halál országát, ahova az "ágyban, párnák között" elhunytak lelkei kerültek.

A harmadik pedig a Midgard kígyó, aki a vízben, Midgard körüli tengerben él és testével körbeveszi az egész világot, úgy, hogy mikor körbeér, szája a farkába harap.A Ragnarök idején ő is az istenek ellen vonul, csakúgy, mint a többi szörny, óriás, az Alvilág rémei…

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr831034940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása