Lernéi hidra

2009.01.06. 01:10

A görög mitológiában a lernéi hidra egy ősi, kígyóra emlékeztető víziszörnyeteg, számtalan fejjel -írásokban több fej jelenik meg, mint amennyit az amfórafestők ábrázolni tudtak- és mérgező lehellettel. A Lernéi hidrával Héraklész végzett tizenkét próbája másodikjaként. Búvóhelye Lerné mocsárában volt az Argolidban, s a víz alatt egy átjáró vezetett az alvilágba, amit a hidra őrzött.

A szörnyeteg Tüphón és Ekhidna gyermeke, többek között a nemeai oroszlán, a Khiméra és Kerberosz testvére. Héra annak reményében ajánlotta Héraklész második próbájának a hidra legyőzését, hogy a fenevad végez vele.

A hidra megjelenik számos szoborban, gyakran Héraklésszal vívott harca közepette. A Louvre-ban több ilyen, a kettejük csatáját megelevenítő művészeti alkotás is található.

Antonio Pollaiuolo: Héraklész legyőzi a lernéi hidrát

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr54860661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása