Inka istenek

2009.03.12. 10:09

Az inkák a Nap gyermekeinek gondolták magukat és a természet isteneit imádták. Az ókori görögökhöz hasonlóan ők is úgy tartották, hogy az istenek képesek segíteni, vagy büntetni őket. 19 inka isten Apocatequil-től Viracocha-ig és képek a tovább gomb után.

Apocatequil - a villámlás istene.

Catequil - a viharok istene. Úgy tartották úgy okoz vihart, hogy a kalapácsával lesújt a felhőkre.

Chasca - a Hajnal éa az Alkonyat istennője. Gyönyörű, hullámos hajú, hajadon lányként ábrázolják. A Vénuszhoz kötik és a napisten, Inti, szolgálatában áll. Emellett a fiatal szüzek védelmezője is.

Copacati - a tavak istennője. Őt főleg a Titicaca-tó közelében lévő Tiahuanacon imádták. Sokszor egy kígyóval szimbolizálják.

Inka – a Nap fia volt. Védelmező fétisét (kőmásolatát) az indián mindig magánál hordta, ezeket kultikus tisztelet övezte.

Inti – a Nap, az inka dinasztia őse, a birodalom istene. Tisztelete összemosódott fiának, Inkának kultuszával. Az inka uralkodók politikai okokból tették főistenné, így ők is osztoztak isteni jellegében, és a hatalmuk is nagyobbá vált. A téli napforduló szertartásán Intit jelképesen az Intihuatana oszlophoz kötözték, így biztosítván visszatérését a következő évben. Az Inti tiszteletére rendezett ünnepségeken gyakori volt az állat és gyermekáldozat.

Intiilapa – a mennydörgés, a jégeső, a záporeső istene. Különös tisztelet övezte.

Kon - az eső és a déli szél istene. Inti és Mama Quilla gyermeke.

Mama Allpa - termékenység istennő, akit általában több mellel ábrázolnak. Ő a "földanya", "a világ méhe".

Mama Kuka - a koka (kokacserje szárított levele) istennője. Összekapcsolták az egészséggel és az örömmel. Az inka mitológiában Mama Kuka egy olyan nő volt, aki fűvel-fával lefeküdt, és végül a sok szeretője ketté vágta. A testéből nőtt ki az első kokacserje, aminek a levelét elrágcsálva energiához jut a szervezet.

Mama Oello - az Inkák anyaistennője, aki megtanította nekik hogyan kell fonni és szőni.

Mama Quilla - a Hold istennője, a Nap nővére és hitvese. Kísérőit a bolygók és a csillagok képezték (a Vénusz kivételével, amely maga is istennő volt).

Mama Zara - a gabona istennője. Alakja a kukorica learatásához szorosan kötődik, sőt amikor a kukoricának több hajtása is kifejlődik, az úgy néz ki, mintha feje és végtagjai lennének, akkor ezt anyagba "öltöztetik". Ezt a babát az istennő élő energiája megnyilvánulásának tartják.

Mamacocha -az óceán istennője. A neve szó szerint "anya óceán"-t jelent. Ő az egészség és az étel forrása. Néha bálna istennőként is feltűnik. Azok számára, akik még soha nem tapasztalták meg az óceánt, ő fejezi ki a víz legnagyobb élő energiáját.

Pachamama - a Föld istennője és a kozmikus anya. A nevét úgy fordítják hogy "a mi anyánk az időben és a térben". Úgy tartják ő az az élőlény, akitől fizikai létünk függ. Ő jelképezi a földet és a földrengések istennője is.

Paricia - az áradások istennője. Árvizet küldött azokra, akik nem tisztelték őt eléggé.

Supay - a halál istene és az Uca Pacha, azaz a másvilág, ura.

Urcaguary - fémek, ékkövek és más elásott, rejtett kincs istene. Egy kígyó és egy szarvas keveréke, a farka aranyláncokkal díszített.

Viracocha – az égi atya az inkák főistene, a teremtő. Kíséretében gyakran ott találjuk az átalakító hőst, aki kiteljesíti az isten művét és megtanítja az embereket a műveltség alapjaira. A világot először óriásokkal népesítette be. Elpusztítva őket megalkotta az embereket, az eget és a szivárványt.

Genzoman - Mamacocha

El Grimlock - Inti

Genzoman - Mama Quilla

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr77994390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása