Skandináv Istenek

2009.04.08. 21:54

A skandináv mitológiában az isteneknek két fő „klánja” van: Ász-istenek és Ván-istenek. Asgardot először az Ász-istenek népesítették be, a Ván-istenek csak később jelentek meg, s ekkor kitört az istenek első háborúja, amely békekötéssel és túszcserével végződött. Azontúl az istenek békében éltek együtt Asgardban. A tovább gomb után az istenek, például Odin, Loki és Thor..., leírása.

ÁSZ-ISTENEK

Baldr, az áldozat

Baldr, Odin és Frigg kedvenc fia, jó volt, tiszta és erényes. Frigg megeskette a világ összes lakóját, az állatokat, a fákat, betegségeket és mérgeket, hogy nem tesznek kárt Baldrban, csak a jelentéktelen fagyöngyág nem tett esküt. Amikor a rosszindulatú Loki ezt megtudta, az ágból nyilat faragott, azt a vak Hödr isten kezébe csempészte, aki lelőtte Baldrt. Bár az istenek Lokit megbüntették, Baldr halálával a Földről eltűnt a jóság és véget ért az aranykor. A ragnarök előrevetítette árnyékát.

Bragi - A szkaldköltészet istene, Idun férje.

Diszek - Alsóbbrendű istennők, nornák és valkűrök.

Fjörgün - Valószínűleg a föld vagy a vihar megszemélyesítője.

Frigg - Odin felesége, a házasság, a szerelem, a családi tűzhely istennője. Vonásai gyakran keverednek Freya vonásaival.

Gefjon - Szűz termékenységistennő, erősen kötik a nevét a szántáshoz. A szüzek védelmezője és szerencsehozó.

Heimdall - Odin fia, az istenek őre.

Hermod - Odin és Frigg fia, az istenek hívivője.

Hödr - Odin vak fia, aki véletlenül megöli Baldrt.

Hönir - A hosszúlábú isten, aki határozatlanságáról híres. Őt és egy óriást, Mimirt, küldték az Ászok a Vánokhoz, hogy kérjenek fegyverszünetet és békét.

Idun - Az ifjúság istennője, Bragi felesége.

Jörd - A föld isteni megszemélyesítése, valószínűleg Thor apja.

Loki, az ármányos

Loki, a csalfa, hitszegő isten nem volt született Áz, Odin fogadott testvéreként került Asgardba. Feleségül vette Angrboda óriásasszonyt, aki három szörnyet szült neki: Fenrir farkast, Midgard kígyóját és Hélt, az alvilág asszonyát. Loki, mint óriás, maga is képes volt utódok létrehozására. Ő ellette Szleipnirt, Odin lovát. Loki a legsötétebb jellem az istenek között, aki a rosszat önmagáért szereti. Csalással szerzi meg, vagy ellopja azt, amire szüksége van. Odinhoz hasonlóan ő is tudott láthatatlanná válni és alakot váltani. az intrika a lételeme. De Baldr isten meggyilkolásával túl ment minden határon, és az istenek rettentő bosszút álltak rajta: sziklához láncolták és egy kígyó mérge csöpögött rá állandóan.

Odin, az arisztokratikus

A skandináv mitológia főistene, szinte az összes Ász-isten apja. Pártfogolja a harcosokat, a harci avatási és áldozati szertartásokat, s háborús viszályokat kelt, így hadistennek tekinthető. A valkűrök segítségével a Valhallában gyűjti össze a bátor harcosok lelkét, hogy az utolsó, végső összecsapáskor megfelelő serege legyen. Mivel megszerezte a költészet mézét az óriásoktól, ő a költészet istene is. Tud alakot váltani és láthatatlanná lenni, ismeri a jövendőt és a babonákat. De Odin a tudásért nagy árat fizetett. Amikor belenézett a Bölcsesség Kútjába, elveszítette a fél szemét. Odin állandó kísérői két farkasa (Freki és Geri) és hollói (Hugin és Munin, azaz gondolat és emlékezet), nyolclábú lova, Sleipnir, és híres dárdája, a Gungnir, amelyet a törpék készítettek, és amely tulajdonságaiban hasonlít a nyomkövető rakétákhoz.

Szif - Istennő, aki aranyhajáról nevezetes, Thor felesége.

Szkádi - Vadászistennő, Njörd felesége.

Thor, a népszerű

Odin és Jörd, a Föld fia, a mennydörgés, a vihar és a vegetáció istene, akinek fő feladata az emberek védelme az óriások ellen. Kecskék vonta szekéren jár, és csodás tárgyak tették félelmetes harcossá: egy öv, mely megkétszerezte az erejét, egy pár vaskesztyű és híres kalapácsa, a Mjölnir, amely villámokat szórt, ha gazdája eldobta, és visszatért, mint a bumeráng. Ezt is a törpék készítették. Jóindulattal viseltetett az emberek, főleg a parasztok iránt, gondoskodott a gabonáról, a háziállatokról, az esőről és az asszonyok termékenységéről. Ő nem a harcosok, hanem a fegyvert viselő parasztok istene volt

Tyr, a becsületes

Nagy tiszteletben állt a skandinávok között mint bölcs, bátor isten. Ő az egyetlen, aki elég bátor ahhoz, hogy megetesse a vad Fenrirt. Amikor az istenek elhatározták, hogy leláncolják a farkast a törpék által készített eltéphetetlen lánccal, Tyr Fenrir szájába dugta a karját, jelezve, hogy az állat megbízhat benne. De a farkas leharapta a karját, amikor rájött, hogy becsapták. Mint a legbecsületesebb, ő elnökölt az isteni thingben, így ő lett a földi thinggyűlések pártfogója. Hozzá fordultak a skandinávok szerződés- és házasságkötéskor, s neki mutattak be áldozatot a törvényszegők és a hadifoglyok. A csaták félkarú hadistene.

Ull - Thor fia, Odin Távollétében sokszor helyettese, vadászisten.

Vili - Odin fia, a bosszú istene.

Vidar - Isten, aki az utolsó nagy csatában bosszút áll Odin gyilkosán.

VÁN-ISTENEK

Njörd, a békeszerető

A legidősebb Ván-isten, Frey és Freya apja. A tenger istene, a halászok, kereskedők pártfogója. Bár nagyon szerette lakhelyét, a madarak rikoltását, a tenger zúgását, felesége, Szkádi, az erdők és hegyek Áz-istennője nem kedvelte. Ezért egyezséget kötöttek: kilenc napot Njörd tengeri birodalmában, kilenc napot Szkádi hegyei között töltöttek.

Frey, az élveteg

A Vánok főistene, akinek kocsiját arany vadkan húzta, és csodás tárgyak voltak birtokában: egy hajó, amely összehajtva elfért Frey köpenyében, és egy kard, amely magától sújtott le. Frey a növények, a termés és a béke istene, akinek olykor emberi vágyai támadtak. Így kívánta meg Gerdet, az óriáslányt, s azonnal elküldte érte szolgáját, hogy szó szerint a tűzön menjen át érte. A történet folytatását nem ismerjük, de Freyről sokat elárul, hogy egy hatalmas fallosszal ábrázolták, és nagy kultusza alakult ki.

Freya, a szépséges

A szerelem és a szépség mágiában jártas istennője, aki macskák vonta kocsiján közlekedik. Freya Odinnak is segített: mint a valkűrök vezetője, a Valhallában ő fogadta az elesett hősöket, és minden második harcost ő vendégelt meg. Az ő áldását kérték a meddő asszonyok, és általában nagy tiszteletnek örvendett a nők körében.

ÉRDEKESSÉG

Az angol napok nevei és eredetük
Monday Moon's day, a Hold napja
Tuesday Tyr's (Tiw's) day, Tyr napja
Wednesday Odin's (Woden's) day, Odin napja
Thursday Thor's day, Thor napja
Friday Frigg's or Freya's day, Frigg (vagy Freya) napja (németül: Freitag)
Sunday Sun's day, a Nap napja (ném.: Sonntag)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr821018972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása