Pegazus

2009.01.08. 01:22

A Pégaszosz, vagy Pegazus, általában hófehér szárnyas ló a görög mitológiában, Poszeidón és Meduza gyermeke. Amikor Perszeusz lefejezte Meduzát, akkor ugrott ki a nyakából.

Athéné egy arany kötőféket adott Bellerophónnak, hogy azzal szeildítse meg a lovat. Pegazus hű segítőtársa volt Bellerophónnak Khiméra elpusztításában és az amazonok elleni harcban, ugyanis a vadállat tüze és az amazónok nyilai nem értek olyan magasra, mint a Pegazus, ellenben Bellerophónnak könnyű célpontot jelentettek.

Bellerophón halála után Pegazus az Olimposzon lakott és az istenek segítőtársa volt. Az ő patanyomában fakadt a Helikon-hegyen a Hippokréné-forrás (a név szó szerint lóforrás-t jelent), amelynek a vize a költői ihletet biztosította.

Persze a mesékből ismert leghíresebb szárnyas ló, akiért minden kislány odavolt, a Herkules című Disneymesében szepelt. Megszokottan fehér színű volt, ám itt kék sörénnyel büszkélkedhetett.

Szerepjátékokban is sokszor előfordul ez a mágikus lény. A Dungeons and Dragons-ban például egy fehér színű, félig tollas szárnyas ló. Játékon belüli különlegességei: +20% erő, +10% ügyesség, +15% állóképesség, +5% bölcsesség, +5% karizma; sötétben és félhomályban is nagyon jól lát és messziről megérzi a gonoszat; főleg erdőlakó. Nagyjából ilyen képet festenek róluk a játékban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr69864742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása