Ogrék régen és most

2009.01.14. 13:05

Észak-európai mitológia

Az ogre szó emberevő félóriást jelent az észak-európai mitológiában. A szó francia eredetű (kiejtése: ogr), feltehetően Orcusnak, az alvilág római istenének nevéből származik. Egy másik magyarázat szerint a Hongrois (magyar) szóból ered. Körülbelül a magyar népmesék óriásainak felelnek meg, csak butábbak és csúfabbak. Máshol, például a skandináv országokban megegyeznek a trollokkal.

A tündérmesék ogréi szégyenlősek és gyávák, és a saját butaságuk által könnyű őket legyőzni. Képesek állatokká vagy tárgyakká változni, gyakran ezt a képességüket használja fel a hős, hogy csapdába ejtse vagy elpusztítsa őket, és saját kastélyokban vagy föld alatti barlangokban élnek. Nagy fejjel és hassal, izmos testtel és kevés hajjal és szakállal szokás őket ábrázolni.

Ogrék a modern kultúrában

Az angolszász gyermekirodalomban az ogrék a sárkányokhoz hasonlóan szívesen rabolnak el hercegnőket, akiket a hős kiszabadíthat.A Csizmás kandúr mesében a címszereplő macska túljár egy ogre eszén (miután ráveszi, hogy egérré változzon), hogy megszerezze a kastélyát.

Az ogrék népszerűek a fantasy-irodalomban és -szerepjátékokban:

  • Szerepelnek C. S. Lewis Narnia krónikáiban
  • A Dungeons and Dragons szerepjátékban az ogrék egy alsóbbrendű óriásfaj, és nem sokkal többek, mint nagydarab, ostoba állatok. Létezik egy víz alatt élő fajtájuk is, amit "Merrow"-nak hívnak. Az ogre mágusok külön fajt képviselnek.
  • A magyar Káosz Szerepjátékban az ogár (egy másik szó az ogrére) a választható fajok egyike, és a szokottnál is torzabbak (például több fejük és végtagjuk lehet).
  • A Shrek című animációs film főszereplője egy ogre, aki azonban a hiedelemmel ellentétben érző lelkű, szimpatikus figura. Az ogrék megjelennek még számos fantasy-világban is, legtöbbször, bárgyú, agresszív lényekként.
  • A Warcraft univerzumban az ogrék az orkokkal együtt érkeztek Draenor világából, és esetenként két fejük van.
  • A Tekken számítógépes játék egyik ellenfelének neve Ogre, bár ez az ogre intelligenciában és külsejében inkább egy démonra emlékeztet.
  • A Heroes of Might and Magic számítógépes játéksorozatban is megtalálhatóak, itt némi varázserővel is rendelkeznek.

Official artwork from Wizards of the Coast - Ogre

Official artwork from Wizards of the Coast - Ogre Mage

+ egy ráadás

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr74877259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása