Alien

2009.03.30. 18:10

Az Alien, vagy ahogy elvetemült rajongók nevezik Xenomorph, egy kitalált földönkívüli életforma, az Alien-franchise legfontosabb karaktere, amit H.R. Giger svéd szürrealista festő tervezett meg.

A sci-fikben előforduló legtöbb földönkívülitől eltérően az idegenek nem egy intelligens civilizáció, inkább egyszerű ragadozók akiknek, nincs más célja, mint a fajfenntartás, és bármi egyéb élőlény módszeres elpusztítása. A méhekhez vagy hangyákhoz hasonló társadalomban élnek, ahol az egy termékeny királynő hozza létre a steril harcosok (herék) légióit.

H. R. Giger - Giger's Alien

A tovább gomb után mégtöbb info, érdekesség és kép róluk.

KINÉZETÜK, JELLEMZŐIK

Az Alien kinézetét H.R. Giger Necronom IV című képe ihlette, amit 1976-ban festett. A rendező Ridley Scott utasítására ez alapján a kép alapján alkotta meg az Idegent. A cél egy olyan lény kialakítása volt, ami horrorisztikus, mégis erős erotikus kisugárzása van. Az Idegent nagyjából emberszerűen képzelte el, de mint egy ember teljes páncélzatban, aki védve van minden külső erőtől. Ezen kívül nincs szeme, mert úgy gondolta sokkal ijesztőbb, ha nem tudod megmondani épp rád néz-e. Valamint található a szájában egy második állkapocs, ami egy hosszú nyelvszerű cső végén helyezkedik el, és amit fegyverként is tud használni, és könnyűszerrel átlyukaszt egy emberi koponyát. A lény kinézetét legjobban a "biomechanikus" jelzővel lehet leírni, ami szerves és mechanikus részek összeolvadását, fúzióját jelenti.

A lény képes két lábon járni, de egy erősen görnyedt testtartás jellemzi, és sokszor négy lábon közlekedik, de ezt olyan hatásfokkal teszi, hogy a falakon, vagy akár a plafonon is tud futni. Általában fekete, vagy nagyon sötét kék bőrszín jellemzi, és testhőmérséklete megegyezik a környezetével. Vérük gennysárga színű és rendkívül savas, gond nélkül átrágja magát a betonon vagy acélon. Érdekesség, hogy az ujjainak számát illetően láthatólag nem tudtak megegyezni, a különböző filmekben ez három és hat között mozgott.

H.R. Giger - Necronom IV.

TÁRSADALMUK, SZAPORODÁSUK

 A földi rovartársadalmakhoz nagyjából hasonló, kaptárszerű bioszociális rendszerben élnek, de azt nem tudni, hogy egyfajta rovarok-e. A kolóniát egyetlen nőivarú egyed, a királynő irányítja, tőle származnak a tojások.

A királynő maga jóval nagyobb erősebb és intelligensebb a harcos aliennél, valamint a testfelépítése is eltér tőlük. Nagyjából 4,5 méter magas, 2 pár karja van, egy nagyobb és egy kisebb, valamint a koponyája is jóval nagyobb és terebélyesebb az átlagnál. Ezen kívül a terhes alienkirálynőre egy hatalmas tojásrakó cső kapcsolódik, a termeszkirálynőkéhez hasonló, aminek segítségével létrehozza a tojásait.

A tojásokból egy parazita szerű lárva, az arcmászó bújik ki, aminek egyetlen feladata, hogy keressen egy áldozatot, és annak arcára mászva a nyelőcsövén keresztül a mellkasába implantája az alien embriót. Ebben segíti 8 hosszú, ujj szerű lába, amivel hatalmasakat tud ugrani és meg tud kapaszkodni áldozatai arcán, valamint hosszú farka, amivel elszorítja áldozatai torkát, hogy ne jussanak levegőhöz.

A beültetés után az arcmászó meghal, és az áldozat látszólag jól van. Az embriónak egy és hoszonnégy óra közötti időre van szüksége a kifejlődéshez, de ez az idő akár egy hét is lehet, ha az embrió királynő. A kifejlett embrió ezt követően szó szerint kirobban az áldozat mellkasából, jó eséllyel megölve azt. Ekkor még csak nagyjából harminc centi magas, de pár óra alatt végleges méretére nő, miközben többször levedli a bőrét.

ÉRDEKESSÉGEK

A főbb idegeneket alakító filmesek: Bolaji Badejo, Eddie Powell (Alien), Carl Toop (Aliens), Tom Woodruff, Jr. (Alien 3, Alien Resurrection, Alien vs. Predator), David Britten Prior (Alien Resurrection), Rene Hajek (Alien vs. Predator).

2003-ban az American Film Institute a 14. legemlékezetesebb filmes főellenségnek választotta az ailent.

El Grimlock - Alien

El Grimlock - Alien 2

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr521005254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása