Cerberus

2009.01.13. 01:44

A Cerberus, vagy másnéven Kerberosz, a görög mitológiában az óriás Tüphón és a félig nő, félig kígyó alakú Ekhidna gyermeke. Cerberus háromfejű kutyaként látta meg a napvilágot, és apjától óriási méreteket örökölt. A hatalmas teremtményt az istenek közül Hadésznek sikerült megszelídítenie, és így birodalmának őrzőjévé tennie. Cerberus bárkit beengedett az Alvilág kapuján, azonban onnan ki senkit nem eresztett. Neve görögül azt jelenti, hogy a mélység démona. Mégis sikerült pár földi halandónak túljárnia Kerberosz eszén.

Az első, aki az Alvilágba léphetett, Orpheusz volt, aki édes zenéjével elandalította a háromfejű szörnyet. Héraklész tizenkettedik munkája pedig az volt, hogy hozza fel Cerberust az élők világába. Az ókori görögök azt tartották, hogy amikor a halott rángatózik, akkor az ő vérfagyasztó üvöltését hallja. Az Alvilágba Aineiasznak is sikerült lejutnia, aki a Szibüllától kapott altató hatású pogácsával kábította el a szörnyet.

Filmekben és játékkokban is sokszor megjelenik az alakja, és mindenhol hatalmas, háromfejű kutyaként ábrázolják. A God of War játékban például az egyik legidegesítőbb ellenfelél, mert ha kiskorában nem kaszaboljk le, megnő és sokkal erősebb lesz.

A filmek világában a leghíresebb Cerberus talán Bolyhoska a Harry Potter könyvekből. Hagrid veszedelmesnek látszó négylábúját is zenével lehetett elaltatni.

Todd Lockwood: Cerberus

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr88874084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása