A Tauk

2009.03.09. 16:23

A Tauk a Warhammer világban élő faj. A Tejút keleti szélén, egy kicsi, de sűrűn benépesített részen élnek, melynek átmérője nagyjából 300 fényév.

A tauk nagyon gyorsan fejlődtek a Birodalommal való első találkozásuk óta, kevesebb mint 6000 év alatt jutva el a gyűjtögető életmódtól a csillagok közé. Társadalmuk is legalább ilyen ütemben fejlődött, harcoló törzsekből egy egyesített kasztrendszerré, melyben mindenkinek közös a célja: a Greater Good.

A tauk szeretik gondosan megtervezni a támadásaikat és általában csak a megfelelő elhelyezkedés után veszik fel a harcot. Az ellenfél megsemmisítése a legfontosabb, lévén ami elpusztult nem jelent veszélyt s így minimális erővel meg lehet szerezni a területeket.

A Tau Birodalomba tartozik a tauk 5 kasztja és néhány idegen faj, legfontosabbak a krootok és a vespidek.

A Tau Birodalom adatai, faji tulajdonságok, rövid történelmük, társadalmuk és kasztrendszerük a tovább gomb után.

TAU BIRODALOM ADATAI

  • Államforma: Szövetség/Kasztrendszer
  • Hivatalos nyelv: Tau
  • Főváros/Világ: Tau
  • Államfő: Aun'Va, a halhatatlan lélek mestere
  • Kormányzó testület: A legfelsőbbek tanácsa
  • Haderő: Tűz kaszt (Shas) Levegó kaszt (Kor)
  • Szövetségesek: Demiurg, Gue'vesa, Kroot, Nicassar, Tallerian, Vespid
  • Alapítás: Kb. 38.000 ISZ

FAJI TULAJDONSÁGOK

A tauk fizikuma szorosan kötődik a társadalmukhoz, mivel gyakorlatilag minden kaszt tagjai a tauk egy specializálódott alfaját jelentik. Ez az alkalmazkodás és az evolúció eredménye, minden proto-tau azokhoz a körülményekhez alkalmazkodott, amibe került, és később az Etherealok megtiltották a kasztok közötti utódnemzést.

Emberi alkatúak, bár lábuk patás és csak négy ujjuk van (1 hüvelyk és 3 normál). Bőrük szürkéskék, bár a pigmentáció külömbözhet az egyes világokon, durva felszínű, bőrszerű és szinte semmilyen nedvességet nem bocsájt ki. Arcuk lapos, mely kiszélesedik a szemek körül és egy I alakú vágás fut a homlok közepétől az orr helyére. A tau látás valamivel jobb, mint az emberi és a spektrumuk belenyúlik némileg az UV és infravörös hullámtartományokba, viszont rosszabb a távolságérzékelésük és lassabban fókuszálnak. A szaglószervek a szájban találhatóak. Átlagosan a tauk kisebbek és gyengébbek mint a humánok, de ez kaszttól függően variálódik.

Mindössze két női taut ábrázoltak eddig, az első Shadowsun emberibb arccal rendelkezik mint a hím tauk, finomabb vonásokkal és nagyobb szemekkel, orr szerű képződménnyel és Y alakú bevágással az arcon. A második, egy birodalmi boncolás alanya a hím tauk vonásaival rendelkezik.

TÖRTÉNELEMÜK

A Birodalom első találkozása a taukkal a 35-ödik évezredben történt, amikor egy Adeptus Mechanicus Felfedező flotta haladt keresztül a Damocles Gulf egyik elhagyatott csillagrendszerén. E rendszer életre alkalmas bolygójáról (T'au) szóló tanulmányok leírják az idegen fajok közül egy szavannalakó fajt, mely elsajátította az eszközök és a tűz használatát, de az Adeptus szerint nem volt értelme további létüknek, így megjelölte a bolygót tisztításra és kolonizálásra. Egy kolonizáló flotta el is indult, de egy warpvihar megsemmisítette azt és egy időre elzárta a rendszert.

Miközben a Birodalomat lekötötték a belső problémák, a primitív eszközhasználók elkezdtek kiterjeszkedni a mezőkre, ahogy lassan kifogytak a vadászmezők. Minden elő-tau törzs meglepően alkalmazkodott az új környezetéhez kézműves és mezőgazdasági képességekre tettek szert, míg a mezőkön maradt társaik ügyes vadászokká váltak.

A gyors alkalmazkodáshoz gyors technikai fejlődés társult. De a 37-edik évezred végére belső viszályaik miatt a tauk a kipusztulás határára sodródtak. Eközben, ahogy a háború a tetőfokára hágott furcsa események történtek, ómenek a tauk számára fajuk közelgő végéről. A harc öt évszakon át tartott, de a tartalékok fogytán voltak, a városban burjánzott a járvány és az ostromlók nem fogadtak el a harcon kívül más megoldást.

Egyik éjjel két különös külsejű tau érkezett. Az idegenek, akik magukat Etherealnak (éterinek) nevezték, leültették a csoportokat elkezdték elmagyarázni, hogyan lehetne felhasználni a különböző törzsek tehetségét. Beszéltek a Greater Goodról, amit a törzsek egyesítésével lehet elérni. Az elkövetkező évben egyre több Ethereal került elő, terjesztve a béke és a Greater Good eszméjét és év végére a háborúk befejeződtek, a tauk közösségei pedig virágzásnak indultak. Mivel megmentették a taukat a kihalástól, az Etherealokat odadással tisztelték a többiek, akik az új kasztrendszerhez is gyorsan alkalmazkodtak.

A Tau Birodalom gyorsan fejlődött az elkövetkező évezredben, kifejlesztették a rakétatechnológiát és kolonizálták a T'au holdjait, eljuthattak a közeli bolygókra is. A Levegő kasztú csillagtérképészek rájöttek, hogy T'au egy sűrű csillagcsoportban van,
mely további terjeszkedésre ösztönözte őket. Később elkezdték csillagközi utazásaikat, új rendszereket és fajokat ismerve meg. Ezek nagy részét beolvasztották a birodalmukba, de néhányan, mint például az Orkok, ellenálltak.

A tauk a 41-ik évezred közepe felé találkoztak először a Birodalommal, és megindították a kereskedelmet az emberek felé a Keleti Peremvidéken. Amikor feltűnt az Administratumnak ezen idegen faj gyors terjeszkedése, az idegen-fertőzés veszély és a megállításuk érdekében megindították a Damocles Gulf Kereszteshadjáratát. Hónapokig tartó patthelyzet után a Birodalom vezetői elfogadták a víz kaszt békejavaslatát és kivonultak a Tau űrből.

TÁRSADALMUK

A Tau társadalom a "Greater Good" eszméje köré épült, amely egy egyesítő filozófia, ami
hasonló az utilitárianizmushoz, egy tau feláldozva saját hasznát előnyhöz juttatja a tau faj egészét. Ebből származik a mindenre használt mottójuk: "for the Greater Good". A kasztok, bár szervezeti felépítésükben és szerepükben különböznek, mégis mindannyiuk javára dolgoznak: a Föld kaszt termel és szolgáltat, a Víz eloszt és kommunikál, a Levegő összeköti a tau világokat és a Tűz kaszt védi.

Bár elfogadják a többi fajt, a saját útjukat mindig felsőbbrendűnek tekintik és megingathatatlanul hiszik, hogy az ő sorsuk a csillagok egyesítése. Leginkább békésen szeretik beolvasztani azokat a fajokat, melyek adottságai hasonlóak a Greater Good által elvártakhoz. Kézfejenként 4 ujjuk miatt 8as számrendszert használnak.

KASZTRENDSZER

Tűz (Shas)

A tauk katonai kasztja, feladatuk a többiek védelme, így ők láthatók a leggyakrabban a táblás játékban. Alacsonyabbak, de ugyanolyan szélesek mint az emberek, a többi kaszthoz hasonlítva nagy izmokkal rendelkeznek, melyet még a T'au vadász törzseitől örököltek. A tűz kasztű tauk saját becsületkódexszel rendelkeznek és előnyben részesítik
a technikai és manőverezési előnyük kihasználását a nyers erővel szemben.

Föld (Fio)

A Föld kaszt nagyját a földművelők, munkások és technikusok adják, feladatuk a gépek készítése, élelmiszer termelés és a szükséges épületek felhúzása. Ide tartoznak még az iparosok, tudósok, mérnökök is.

Víz (Por)

Ide tartoznak a kereskedők, diplomaták és adminisztrátorok. Feladatuk a kasztok közötti
kommunikáció és együttműködés biztosítása, valamint az idegen fajokkal való kapcsolattartás és beolvasztásuk felülvigyázása. E kaszt tagjai magasabbak es vékonyabbak, mint az előbb említettek, vonásaik lágyabbak és kifejezőbbek. Gyakran elsajátítják azon fajok kifejezéseit és szokásait, akikkel érintkeznek, bár általában csak a hatásosabb kommunikáció érdekében.

Levegő (Kor)

Eredeti feladatuk az üzenetközlés, most azonban a tau légierőben (Kor'vattra) szerepelnek
mint pilóták és egyéb repülőszemélyzet. Csaknem teljes életüket az Űrben töltik, így végtagjaik és testük hosszabb, azonban gyengébb szerkezetű. A tauk egyesítése elött állítólag áttetsző szárnyakkal rendelkeztek mely lehetővé tette számukra, hogy meleg légáramlatokon vitorlázzanak.

Éteri/Ethereal (Aun)

Az alfaj, mely végetvetett a törzsek közti háborúnak és bezette a Greater Good doktrínáját. A tauk vezetői és nagyjából a papság és a nemesség szerepét töltik be. Testalkatukban a Víz és Tűz kasztokra hasonlítanak, de a homlokcsontjukon egy gyémánt alakú csontkinövés elég látványosan megkülömbözteti őket az előbbiektől. A többi kaszt kérdés nélkül követi őket, a Birodalom gyanúja szerint ennek az oka valamilyen feromon vagy pszihés irányítás.

A bejegyzés trackback címe:

https://fantasyart.blog.hu/api/trackback/id/tr16976311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása